CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 22, 2010

resepi minggu ini

kengkawan minggu ini mari belajar memasak....
sapa yang dah pandai tu tak payah laaa
sapa yang tak tahu masak itu mai belajar memasak.... dengan MISS JEBAT
Lauk simpel ajee.

IKAN MERAH MASAK ASAM TUMIS MISSJEBAT

1 ekor ikan merah
5 biji bawan merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit halba
2 batang daun kesom
1 batang bunga kantan
5 batang bendi
cili blander 1 mangkuk kecik
sedikit asam jawa.

- Blander bawang merah, putih, dan halia.
- Tumis bahan blander tadi dan halba, setelah wangi dan terbit minyak masuk kan cili blander
dan tumis sampai naik minyak.
- kemudian masukkan air asam jawa (kuah ikut sesuka hati kau orang la) biar masam sikit baru best.
dan masukkan daun kesom dan bungan kantan, setelah mendidih masukkan ikan dan bendi..
- biarkan selama 15 minit dan angkat apabila ikan tu dah masaklaa.






IKAN CENCARU GORENG SAMBAL CILI PADI MISS JEBAT


2 ekor ikan cencaru
4 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
10 biji cili pagi
1 keping asam keping

Sonang aje nak masaknya...
ikan mesti goreng dulu
blander bawang merah n bawang putih, tumis sampai naik bau,
masukkan cili yang telah ditumbuk or blander goreng dan letak asam keping dan kemudian goreng cili sampai naik minyak.
angkat dan taburkan kat ikan tuu...




KANGKONG GORENG UDANG KERING MISS JEBAT

1 Ikat kangkong adalah sebesar penumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk sampai lumut ada pahammmm
3 sudu besar udang kering tau noo basah basah okeyy....

ha apa lagi basuh la kangkung tu, buang semua pasir2 yang ada. n than tumis bawang putih dan udang kering, kemudian masukkan kangkong dan garam sekali. udah senangkan. boleh makan





MASAK LEMAK PUCUK UBI NGAN IKAN TENGGIRI MISS JEBAT

biasala pucuk ubi direbus dulu tak kan nak makan keras2 pulak ingat kerbau kee
13 biji cili padi
2 biji kelapa
4 potong ikan tenggiri
2 keping asam keping
sedikit belacan
2 ulas bawang merah
1 batang serai.

- bawang merah n serai n belacan, cili padi - blander lerrr
- masukkan dalam periuk, masukkan santan dan ikan tenggiri, biarkan mendidih dulu, tengok ikan dah cukup masak n masukkan pucuk ubi yang dah direbus. biarkan 10 minit dan angkat, eeeh lupa pulak jangan lupa bubuh garam kang tawar la pulak...



okey selamat mencuba resipi MISS JEBAT kali ini. dilain waktu jika ada kesempatan MISS JEBAT bagi resipi yang baru yeee.

kalau tak jadi nasib kau orang laa.. MISS JEBAT BUAT JADI AJEEE....

No comments: